Review E-Bikes

– bijgewerkt op 17 november 2020 –

Wat is een E-Bike (elektrische fiets)?

Een elektrische fiets is een vervoermiddel dat door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht. De elektrische fiets met zelfstandige aandrijving heet ook wel e-bike (electric bike) en het meervoud is e-bikes. De elektrische fiets die werkt in combinatie met spierkracht, en dus alleen ondersteuning geeft, heet officieel in Nederland fiets met trapondersteuning. Zo’n fiets wordt ook wel pedelec genoemd (samentrekking van de Engelse woorden pedal en electric).

Directe navigatie naar de merken: Gazelle, Sparta, Stella, Batavus of Cortina.

producten review e-bikes waarom

Waarom zou je er één willen aanschaffen?

Voordeel: woon-werkverkeer

Een e-bike is ideaal in de stad. Je bent sneller van punt A naar B en je bent een stuk milieubewuster bezig. Bakfietsen zijn in Amsterdam altijd al een veelgebruikt vervoersmiddel geweest. Jonge vaders brengen hun kinderen hiermee naar school en kunnen op de terugweg meer en zwaardere boodschappen vervoeren. Een elektrische bakfiets is een prima alternatief voor een auto. Je ziet dat steeds meer jonge vaders hier de voorkeur aan geven.

De actieradius maakt voor de stadsfietsers niet veel uit. Zij zullen zelden meer dan vijftien kilometer per rit afleggen en hoeven daarom minder op de accuduur te letten. Het feit wil dat elektrische fietsen populairder worden. Je ziet in grotere steden steeds meer oplaadpunten. Het is zeker een voordeel als er voor je kantoor een laadpaal staat.

producten review e-bikes voordelen nadelen

Voordeel: snel en comfortabel

Op een e-bike ben je sneller en lever je minder inspanning. Dat is uiteraard een voordeel als je altijd voor dag en dauw op de fiets zit, zeker als je geen ochtendmens bent. Je hoeft veel minder hard te trappen en dat maakt ’s ochtends fietsen met slaap nog in de ogen geen straf.

Hoewel de e-bikes je lichter en sneller laten fietsen, zijn ze minder wendbaar dan een gewone fiets. Dit heeft alles te maken met het extra gewicht die de accu en motor aan de e-bike toevoegen. Je moet hier ook altijd rekening mee houden als je de fiets met de auto wil vervoeren. Doorsnee fietsdragers zijn vaak niet sterk genoeg.

Nadeel/voordeel: suf of juist tof imago?

Waar de een het een geweldige uitvinding vindt, noemt de ander het maar een bejaardenfiets. Dat laatste waardeoordeel is op zijn allerminst waar. Er zijn veel stoere modellen te vinden die de hedendaagse gentleman blij gaan maken.

Van Moof is destijds begonnen met het bouwen van elektrische fietsen met een toegankelijk uiterlijk. Ze zijn sportief, maar niet echt goedkoop. Ook mis je in de sportievere modellen soms opties die een e-bike verrijken. Dat is dan weer jammer. Deze elektrische fiets van Hollandse bodem is gelukkig iets beter betaalbaar.

producten review e-bikes voordelen nadelen

Nadeel: de actieradius

Je kunt haast geen gemiddelde actieradius bepalen, maar stel dat er een accu van 300 Wattuur in de elektrische is verwerkt en de ondersteuning staat op ‘laag’ afgesteld, dan zou je hier op papier maximaal negentig kilometer mee kunnen fietsen voor je moet opladen. In de realiteit is dit ondenkbaar. Je moet rekening houden met tegenwind, de temperatuur en het wegdek. Je kunt die negentig kilometer eigenlijk wel halveren.

Kun je dan helemaal niet ver fietsen met een elektrische fiets? Jazeker. De elektrische fiets is in essentie bedoeld om grote afstanden mee af te leggen, maar zoals we zojuist al zeiden heb  je daar de juiste fiets voor nodig en daar zit een minder plezant prijskaartje aan.

Nadeel: diefstal gevoelig

Waar je goed over na moet denken is waar je de elektrische fiets gaat stallen. Je hebt twee soorten accu’s. Je kan een e-bike met uitneembare accu kopen, wat handig is als je fiets veel buiten moet staan of een fiets met een vaste accu. We raden aan om een e-bike met vaste accu in een schuur of berging te stallen, want de accu vervangen of repareren is een duur geintje.

Zijn er ook ervaringen? Wat zijn de beoordelingen?

Er zijn online veel ervaringen en reviews te vinden en eigenlijk zijn deze allemaal heel positief over de e-bike zelf. Wel verschillende deze nogal per merk en type e-bike. Hiervoor raad je toch wel aan je goed te laten informeren door meerdere ervaringen en reviews te lezen, om zelf een wel overwogen keuze te kunnen maken.

Welke merken e-bikes zijn er?

Er zijn vele fietsmerken die e-bikes verkopen, maar een paar daarvan zijn echt bekend en een grote speler op de markt. Hieronder volgt een kleine introductie van de verscheidene merken: Gazelle, Sparta, Stella, Batavus en Cortina.

Koninklijke Gazelle

Fietsen is voor ons Nederlanders een begrip. De fiets is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Gazelle maakt al ruim 125 jaar fietsen die daar perfect op aansluiten: zo licht, kwalitatief en comfortabel mogelijk. Daarbij blijven wij altijd nadenken over hoe wij ons design slimmer kunnen maken en onze techniek nóg innovatiever. Vertrouwde kwaliteit, moderne luxe: met een Gazelle-fiets mag je gezien worden!

Sparta

producten review e-bikes voor meisjes sparta

Sparta is sinds 1917 een Nederlandse fietsfabrikant uit Apeldoorn. Het maakt deel uit van de Accell Group NV. Voorheen vervaardigde Sparta ook bak- & bromfietsen en het was in de naoorlogse jaren de grootste producent van motorfietsen in Nederland.

Stella

Stella biedt een complete en unieke fietsbeleving voor iedereen. Wij onderscheiden ons door elektrische fietsen aan te bieden voor de scherpste prijs tegen de beste kwaliteit en de allerbeste service. De elektrische fietsen van Stella geven je altijd een duwtje in de rug. Wij zijn er trots op dat Stella in meerdere onderzoeken en e-bike testen als winnaar is uitgeroepen. Dit bereiken wij door uitsluitend gebruik te maken van A-merk onderdelen. Door ons unieke concept leveren wij direct aan de consument. Dit zorgt ervoor dat wij als grootste e-bike specialist van Nederland, de beste e-bikes voor een wel hele scherpe prijs kunnen aanbieden.

Stella Verrast - Tot 40% E-bike korting

Batavus

producten review e-bikes voor meisjes batavus

Batavus is al meer dan honderd jaar één van de grootste Nederlandse fietsfabrikanten met een passie voor het ontwikkelen en produceren van kwaliteitsfietsen voor een breed en internationaal publiek. Deze passie komt tot uiting in een topcollectie van stadsfietsen, elektrische fietsen, toerfietsen en kinderfietsen. Maar ook in het continu bedenken van slimme en bruikbare technische innovaties die fietsen veiliger en comfortabeler maken.

Cortina

producten review e-bikes voor meisjes cortina

Aan een vervoersmiddel dat je dagelijks gebruikt, mag je best wat eisen stellen! Hij moet sterk, betaalbaar en betrouwbaar zijn. En mooi natuurlijk! Of het nu om een praktische transportfiets, stevige familybike, snelle e-bike of hippe designfiets gaat. Onze elektrische fietsen vallen op door hun looks en zien er zeer bijzonder en stijlvol uit. Je kunt kiezen uit e-bikes met een middenmotor en met een voorwielmotor.

Welke soorten e-bikes zijn er?

In principe zijn er 3 verschillende soorten:

Elektrische fiets

Een elektrische fiets biedt dat ‘steuntje in de rug’ bij optrekken, tegenwind en een helling. Welke verschillen zijn er tussen e-bikes en hoe kies je er een die bij je past?

Speed pedelec

Met een speed pedelec kun je snelheden halen van 45 km/u. Deze snelle e-bike heeft een gele kentekenplaat. Een bromfietsrijbewijs en helm zijn verplicht.

Elektrische bakfiets

Elektrische ondersteuning vergroot het gebruiksgemak van je zware bakfiets. Waar moet je op letten als je een elektrische bakfiets koopt?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een e-bike?

producten review e-bikes waar moet ik op letten

De aanschaf van een e-bike is niet iets wat je zomaar doet. Door de gemiddelde prijs is het goed om jezelf te verdiepen in de verschillen van elektrische fietsen. Kies je één van de beste e-bikes, een elektrische fiets met lage instap of toch een goedkope elektrische fiets? Alle e-bikes zijn geplaatst in een veelomvattend assortiment. Op die manier kun ook jij het perfecte type elektrische fiets vinden. Zorg ervoor dat je let op de volgende punten zodat je de juiste keuze maakt:

Actieradius

Het is goed om te bedenken hoeveel kilometer je wilt gaan rijden met je nieuwe elektrische fiets. Wordt de fiets alleen gebruikt om boodschappen te doen? Ben je van plan om er elke dag mee naar je werk te fietsen?

Daarom is het soms goed om een elektrische fiets te selecteren op actieradius. De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je met een volle accu kunt rijden. Hoe vaker je de elektrische fiets gebruikt, hoe vaker je de accu moet opladen.

Sommige mensen vinden dit geen probleem, anderen kiezen er dan voor om een grotere accu te nemen. Je kunt je accukeuze selecteren op de pagina van de gekozen elektrische fiets.

Positie van de aandrijving

Na het bepalen van de actieradius, adviseren wij om na te denken over de motorpositie omdat de elektrische ondersteuning per motortype verschilt. Een voorwielmotor heeft namelijk andere voor- en nadelen dan een voorwiel- of achterwielmotor. Met onderstaande tabel bepaal je eenvoudig welke motorpositie het beste bij je past.

Plaats van de accu

Tot slot is het verstandig om te kijken naar de plaats van de accu. In ons assortiment vind je elektrische fietsen met de accu onder de bagagedrager of achter de zadelbuis.

Steekt er een elektrische fiets bovenuit?

producten review e-bikes voor meisjes Trek Allant+7

Voor 2020 is de Allant+ 7 gekozen tot de beste E-bike door de RAI Vereniging. Deze organiseert jaarlijks de Fiets Awards. De juryleden bestaan onder andere uit voorzitters van de RAI, ANWB, BOVAG, VNO-NCW en Bouwend Nederland.

Trek Allant +7

De Allant+ 7 is een bekroond e-bike voor stadsfietsers en forenzen die een stijlvolle en stevige e-bike zoeken met het comfort van een geveerde voorvork. Een krachtige Bosch-aandrijving, kwaliteitsonderdelen en talloze slimme details maken deze e-bike een slimme keuze voor dagelijks stadsgebruik.

producten review e-bikes voor meisjes Sparta M8b

Sparta M8b

Voor 2019 was de Sparta M8b gekozen tot de beste E-bike door de RAI Vereniging. De Sparta M8b is een superstabiele en comfortabele e-bike waarmee je voor de omweg gaat. Want naast zijn geweldige rijeigenschappen, mag je op de Sparta M8b gezien worden vanwege zijn design!

Waar kan ik E-bikes kopen?

Tegenwoordig kun je online van alles aanschaffen, maar je kunt ook gewoon terecht bij je locale fietsenmaker of een speciaal zaak.

Met alle reviews die online te vinden zijn is het maken van een proefrit niet eens meer nodig, maar kan natuurlijk wel. Deze kun je online reeds inplannen bij de verschillende merken zelf, zoals deze hierboven genoemd zijn. Op die manier kun je zelf ervaren hoe het is om op een bepaalde e-bike te rijden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wat is het advies?

producten review ja nee wat is het advies
producten review bert kunst persoonlijke foto

Kijkend naar alle ervaringen en reviews over de e-bike dan zou ik zeker adviseren om er eentje aan te schaffen. De ervaringen zijn over het algemeen erg positief over de e-bike, hoewel deze per merk en type nog wel kunnen verschillen. Laat je hierover dus goed informeren. Maar met een e-bike haal je toch wel iets heel speciaals in huis. Het fietsen wordt heel comfortabel en je kunt lekker vlot door het verkeer. Een e-bike is tevens ideaal voor het woon-werkverkeer. Kortom, ik zou zeker adviseren om er aan te schaffen.

Bronnen

Populaire reviews

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.