– bijgewerkt op 19 november 2020 –
Wat is het?
LEGO Technic is een deel van de LEGO productlijn. Het speelgoed is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Dit speelgoed is in 1977 geïntroduceerd, maakte aanvankelijk deel uit van de System productgroep, maar vanaf 1984 wordt het Technic genoemd. Tot 1977 waren de tandwielen fel gekleurd (rood, geel en blauw) en waren de asjes wit, de sluitnippels rood. De tandwielen hadden afgeronde, enigszins bolle tanden en hadden op de vlakke kanten de bekende nopjes en waren hierdoor op vele manieren te gebruiken.
Sinds 1977 bieden LEGO® Technic speelgoedsets een uitdagende en toch lonende ervaring voor kinderen, tieners en volwassenen. De bouwpakketten omvatten voertuigen in alle soorten en maten, van iconische supercars en racebaanhelden tot machtige bouwmachines. Elk gedetailleerd speelgoedmodel is geïnspireerd op echte voertuigen en bevat altijd authentieke ontwerpdetails en gebruiksfuncties. Ontdek balken, tandwielen, assen en meer, die allemaal een geweldig inzicht geven in techniek, met veel mogelijkheden voor creatief spel.
Sinds 1984 heet het Technic en zijn de tandwielen en sluitnippels grijs, de asjes zwart. De tandwielen hebben nu puntige tanden, zoals de meeste tandwielen die in de praktijk ook in apparaten zitten. In 1987 kwamen ook de eerste voertuigen met pneumatische functies op de markt. Het thema van LEGO Technic is techniek. De onderdelen zijn vooral functioneel en veel minder decoratief dan de originele LEGO.
Wat is het doel?
LEGO Technic biedt meer complexiteit en verder gevorderde modellen, zoals machines met wielen. Tot op heden worden er nog steeds nieuwe producten ontwikkeld van deze lijn. In plaats van constructies bestaande uit blokken die statisch zijn, bieden deze ontwerpen bewegende constructies aan bestaande uit functionele onderdelen. Machines die ook écht werken. Ze kenmerken zich door het hebben van speciale onderdelen, zoals assen, pennen, tandwielen en elektrische motoren. Sinds het jaar 2000 wordt er een andere constructie methode geproduceerd, dat niet meer werkt met de traditionele blokken constructie, maar bouwt met balken en pennen.
LEGO® Technic sets gebruiken een ander bouwsysteem dan de klassieke LEGO® sets. Het doel van Technic is meer geavanceerde modellen te bouwen met gecompliceerdere kenmerken, zoals beweegbare armen, machines met wielen, motoren, versnellingsbakken en differentiëlen, naast het bouwen met steentjes.
- Met al die verschillende balken en assen is het natuurlijk zaak om de juiste te gebruiken. Wanneer je een onderdeel afgebeeld ziet met ‘1:1’ ernaast, kun je kijken of je het juiste stukje te pakken hebt door het naast die ‘1 op 1’ afbeelding te leggen;
- De balken en assen in LEGO® Technic-sets hebben ook eigen nummers. Dat nummer vertelt je hoe lang de balk of as die je nodig hebt moet zijn. Ze worden gemeten in noppen, dus als je nog een ander LEGO® stukje bij de hand hebt, kun je proberen te meten door te tellen hoeveel noppen erop staan;
- We hebben ook een handig werkblad dat je kunt uitprinten. Download het pdf-bestand hieronder en druk het op ware grootte af. Dan kun je het telkens opnieuw gebruiken wanneer je Technic stukjes moet meten.;
- Sommige onderdelen van LEGO® Technic hebben wat speling nodig om te kunnen draaien of bewegen, dus moet je de koppelingen en assen niet te hard aanduwen.
Wie of wat zit erachter?
LEGO is een Deense speelgoedfabrikant in gekleurde kunststofblokjes en -figuurtjes. Het familiebedrijf is de grootste speelgoedfabrikant van Europa en de tweede grootste van de wereld, na Mattel en voor Hasbro. In 2013 presteerde de LEGO Group een recordomzet van 25,3 miljard Deense kronen (3,4 miljard euro). LEGO heeft al twee keer de prijs “speelgoed van de eeuw” gewonnen. De naam “LEGO” refereert inmiddels niet alleen aan de fabrikant zelf, maar is een soortnaam voor het speelgoed geworden.
Het beeldmerk van LEGO, het woord LEGO in witte letters met een gele en zwarte omranding op een vierkant rood vlak, is wereldwijd bekend. Het wordt dan ook angstvallig bewaakt om te voorkomen dat het misbruikt wordt. Het woord LEGO wordt door het bedrijf ook consequent met hoofdletters gespeld.
Geschiedenis
In 1916 begon Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje. De eerste jaren maakte hij voornamelijk meubels, maar vanaf 1932 ging hij zich ook toeleggen op houten speelgoed en kwam de naam LEGO in gebruik. De naam “LEGO” is afgeleid van de Deense woorden “LEg GOdt” (speel goed). Later bleek het woord in het Latijn te interpreteren als “ik verzamel” (ook “ik kies” of “ik lees”). De eerste slagzin van LEGO was Det bedste er ikke for godt (Nederlands: Het beste is niet goed genoeg).
Toen na de Tweede Wereldoorlog het gebruik van kunststof steeds populairder werd, ging Christiansen dit materiaal ook gebruiken voor zijn speelgoed. In 1947 begon het bedrijf onder licentie plastic bouwstenen te produceren: blokjes met aan de bovenkant ronde noppen en hol aan de onderzijde, waardoor de blokjes aan elkaar verbonden konden worden. In 1958 patenteerde LEGO een belangrijke verbetering: door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen, konden ze op meer manieren aan elkaar verbonden worden en zaten ze ook steviger aan elkaar. Dat werd het legosteentje zoals we dat nu kennen. In die tijd werd echter een mindere kwaliteit plastic (celluloseacetaat) gebruikt.
De slechte kwaliteit van de steentjes bezorgde LEGO een slechte naam en de zaken gingen steeds slechter. In 1958 overleed Ole Kirk Christiansen en de zaken werden overgenomen door zijn zoon Godtfred Christiansen. Langzaam ging de kwaliteit van de kunststof steentjes vooruit en de zaken gingen beter. Nadat in 1960 een opslagplaats in vlammen op was gegaan, werd besloten te stoppen met het houten speelgoed en de kunststofblokjes tot “core business” te verheffen.
Kwaliteit en duurzaamheid
Vanaf het moment dat de populariteit begon te stijgen, werden de kwaliteitseisen hoger. De makers van LEGO ontwierpen “De 10 Geboden van LEGO”, waarop de fabricage altijd zou worden afgesteld. Deze 10 geboden worden tot op heden gewaarborgd en nog steeds gerespecteerd bij het ontwerpen van nieuwe legostenen. De “Geboden” houden onder andere het volgende in:
- Zowel jongens als meisjes moeten met dezelfde LEGO kunnen spelen.
- Per ontworpen blokje moet er een zeer groot aantal bouwmogelijkheden blijven; zes standaard bouwstenen (afmeting 2×4) zijn op 915.103.765 verschillende manieren te combineren.
- LEGO-blokjes moeten identiek zijn in afmetingen; de mallen die de stenen ‘persen’ hebben een afwijking van maximaal 0,002 mm. (Toen LEGO startte met het maken van de plastic blokjes, was dit “slechts” 0,005 mm).
- LEGO moet inventief zijn en de verbeelding mag de enige beperking zijn. Dit is overigens ook een slagzin van LEGO: “je verbeelding is de enige beperking”.
- LEGO moet duurzaam zijn, wat betekent dat de kleur en de vorm van een bouwsteen niet mogen veranderen.
Wat zijn de ervaringen?
Zo rond kijkend op het internet en bij de verschillende webshops zijn de ervaringen en beoordelingen van LEGO alleen maar positief. Het enige wat de laatste meer en meer naar voren komt is de slechte klantenservice. Deze had voorheen dezelfde kwaliteit als die van de blokjes zelf, namelijk perfect. Maar de laatste tijd is de kwaliteit van de klantenservice sterk afgenomen en ze zijn bijna niet bereikbaar. Dat is wel een aandachtspunt voor LEGO.
“Als cadeau gegeven aan mijn vriend (30jr). Als een kind zo blij met een grijns van oor tot oor. Hij heeft er al 2 bouwmiddagen opzitten en de laatste stelt hij uit omdat hij het zo leuk vindt. Alles in de Land Rover werkt. Alles draait mee, super gaaf om te zien. Zeker een aanrader, ook voor de grote kinderen onder ons ;-).”: schrijft een koper van de Land Rover. Een ander schrijft: “Absolute aanrader. Houd je wel even bezig tijdens de Corona lockdown met 2500+ stukjes. Ik had gedacht, dat het misschien wat repetitief zou worden na een tijdje, maar elke volgende stap is toch weer anders en uitdagend. Erg mooi met alle werkende details, zoals het differentieel, nokkenas, high/low gear.”
En zo zijn er nog honderden online te vinden.
Wat is het advies?
Moet ik LEGO kopen? Doe ik daar goed aan? Ja, natuurlijk. De kwaliteit is echt top, perfect, en zeker LEGO Technic daagt je uit om je creativiteit en fantasie te gebruiken. En om een groot bouwproject succesvol af te ronden. Het is voor jong en oud, voor jongens en voor meiden, dus voor iedereen! En het blijft leuk! Zie ook de vele reviews en beoordelingen die er online te vinden zijn, allemaal positief tot zeer positief.
Welke sets zijn populair?
Je kunt LEGO in verschillende thema’s kopen zoals Architecture, BOOST, BrickHeadz, City, Classic, Creator 3-in-1, Creator Expert, DC Super Heroes, Disney™, DUPLO®, Elves, Fantastic Beasts™, Friends, Frozen IINieuw, Harry Potter™, Hidden Side™Nieuw, Ideas, Juniors, Jurassic World™, LEGO® Batman, LEGO® OriginalsNieuw, LEGO® Spider-Man en LEGO® Marvel MINDSTORMS®. Maar ook Minecraft™, Minifiguren, NEXO KNIGHTS™, NINJAGO®, Overwatch®, Power Functions, Powered UPNieuw, Powerpuff Girls™, SERIOUS PLAY®, Speed Champions, Star Wars™, Stranger Things, Technic™, THE LEGO® BATMAN MOVIE, THE LEGO® MOVIE 2™, THE LEGO® NINJAGO® MOVIE™, Toy Story 4, Unikitty!™ en Xtra.
De populaire sets onder LEGO Technik zijn op dit moment de volgende:
LEGO Technic Land Rover Defender
Ontdek innovatieve techniek en ontwerp in een van de beroemdste fabrikanten van stads- en terreinwagens met dit indrukwekkende LEGO® Technic Land Rover Defender replicamodel, een geweldige blikvanger voor thuis of op kantoor.
Deze gedetailleerde reproductie, ontwikkeld in samenwerking met Land Rover, geeft de prachtig vormgegeven oppervlakken van de auto uitstekend weer. De terreinwagen is voorzien van een breed scala aan realistische functies, waaronder vierwielaandrijving met 3 differentiëlen, onafhankelijke wielophanging op beide assen en een werkende lier.
LEGO Technic Porsche 911 RSR
Deze replica, die werd ontwikkeld in samenwerking met Porsche, geeft het krachtige uiterlijk en de onmiskenbare contouren weer van de 911 RSR. Een sportwagen die werd ontworpen om te presteren tijdens internationale GT endurance races.
Ontdek de innovatieve techniek en het vakmanschap van één van ’s werelds meest toonaangevende autofabrikanten met deze geweldige LEGO® Technic Porsche 911 RSR modelautoset.
LEGO Technic RC Stunt Racer
Maak kennis met de superkrachtige LEGO® Technic RC stunt racer, met een futuristisch design met enorme rupsbanden en grote tandwielen achter voor de ultieme versnelling!
Pak de afstandsbediening en geef vol gas om coole wheelies te maken, voor- of achteruit over obstakels heen te rijden en rondjes en scherpe bochten te maken.
Dit fantastische 2-in-1 gemotoriseerde voertuig voor kinderen heeft een fris geel-blauw kleurenschema en kan worden omgebouwd tot een coole, op afstand bestuurbare RC racer!
LEGO Technic Volvo 6×6 Truck
Kruip in de huid van een vrachtwagenchauffeur en ervaar zelf hoe tof het is om een LEGO® Technic Volvo 6×6 Truck met kieptrailer (42114) te besturen. Met de LEGO Technic CONTROL+ app ben jij de baas over deze machtige machine. Bepaal de snelheid, schakel naar een andere versnelling, stuur de truck in de juiste positie en kantel de laadbak. Stel vervolgens je rijvaardigheden op de proef door in de app uitdagingen aan te gaan en prestaties te behalen.
Kinderen kunnen talloze authentieke details ontdekken en de truck besturen via de LEGO Technic CONTROL+ app. Laat de truck via de verschillende bedieningsschermen vooruit en achteruit rijden, bestuur hem, wijzig de snelheid en de versnelling en kantel de kiepbak om de lading af te leveren.
Waar kan ik het kopen?
Er zijn verschillende plekken waar je LEGO kunt kopen om je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Hieronder volgen een aantal online webwinkels waar je terecht kan voor jouw favoriete LEGO-set:
- Waar anders dan op de site van LEGO zelf: LEGO.nl;
- Deze Nederlandse online winkel is natuurlijk super bekend en super vertrouwd: Bol.com;
- Deze internetgigant is het grootste online warenhuis ter wereld: Amazon.nl;
- Dit is een sterk groeiende webshop, met vaak heel interessante aanbiedingen: Seizoenswebshop.nl.
Mocht je besluiten LEGO aan te schaffen, wat ik je zeker aanraad, dan wens ik je alvast heel veel plezier met het bouwen !!
Bronnen
Populaire reviews
- Waar het allemaal mee begon: wat doet de Keto Revolutie nu allemaal precies;
- Steeds populairder worden: hoe goed is het droog trainen protocol voor vrouwen nu echt;
- Bij jong en oud nog altijd zeer geliefd: het altijd populaire technisch LEGO.